13 Aralık 2010 Pazartesi

When Day Descends - s/t

Australia'nın Tasmania adlı küçük bir bölgesinden çıkan bir müzik grubu. 2010 yılında çıkan, grupla aynı adı taşıyan albümleri When Day Descends bu yazımın konusu. Albüm 10 dakikanın aşağısında olmayan 5 tane parçadan oluşuyor. Her parçanın kendi içinde büyük bir anlamı var. 2005 yılındaki Transcends albümünden en büyük farkı, müziğin içinde vokalin olması. Transcends albümündeki gibi parçalar gene arpejler üzerine kurulmuş. Fakat bu sefer daha sert bir yapı göze çarpıyor. Müziğin temellerinde yatan Opeth müzik yapısı hala devam ediyor. Bu albümde daha az da olsa orta çağ folk müziğinden kopan Ulvervari akustik düzenlemeler ayrıca göz çarpan unsurlardan bir tanesi.

Önemli olan noktalardan bir tanesi tabii ki vokal. Çünkü grup, ilk defa bu albümde vokal kullanıyor. Müziğin sadeliğine uygun bir şekilde vokal partisyonları var. Yer yer jazzvari, yer yer avande garde'a yakın bölümler sezebilirsiniz. New Bell adında ki ilk parçadan itibaren o Opeth havasını albüm size veriyor. Ritm ve melodi gidişleri oldukça benzer. Tabii müziğin katmanlarının altında yürüyen hammond kullanımlarını unutmamak gerek. Ne zaman müziği dinlerken hammondların kullanımına dikkat etsem Anekdoten aklıma geliyor. Sound yapısı olarakta Anekdoten ile benzerlikler göstermiyor değil. Mat ve pürüzlü bir yapısı var. Her ne kadar duygusallık olsa da bir yerde mutlaka bir kirli taraf buluyorsunuz. A Fragile Disguise ile birlikte Ulver Kveldssanger albümünün yapısını oldukça hissedebilirsin. Orta Çağ folkunu andıran çoklu vokaller ile birlikte yürüyen klasik gitar arpejleri. Burada ki fark müzik daha canlı bir halde. Katatonia'yı andıran, süre giden melodiler içinde betimlenmiş. Parçanın içindeki duygu dönüşümleri minimal yapıyı bozmayan bir biçimde yerleştirilmiş. Bu parçada hammond kullanımı oldukça müziğin temelinde yer alıyor. Bir yandan da karanlık arpejler.

Albüm kapağına biraz olsun değinmek istiyorum. Müziğin minimal yapısı albüm kapağında da vücut bulmuş. Müziğin kasvetli yapısı kapağa da yansımış. Aslında bir yandan albümde bulunan esnek yapıyı kapağın tasarımında da görüyoruz. Siyah üzerine oluşturulmuş bir beyaz leke ve o lekenin neye benzediği size bırakılmış. Albümdeki müziğe hangi gözle bakıyorsanız, kapağına da aynı bakış açısıyla bakıp gördüğünüz şekil değişebilir.

Songs / Tracks Listing

1. New Bell (11:15)
2. A Fragile Disguise (11:36)
3. Where Trees Die Alone (12:08)
4. White Feathers (10:05)
5. Comrade (10:13)

Line-up / Musicians

-Dave Caswell / Guitars
-Linton Tuleja / Drums
-Liam Constable / Guitars, Vocals

Albümü buradan satın alabilirsiniz.

Albüm hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Daha önce hiç bilmediğim bir gruptu. Albümlerini de satın aldım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...