19 Ekim 2010 Salı

Thought Chamber - Angular Perceptions


Bu gruba dikkat!! Thought Chamber değerini zamanla daha çok anladığım ve daha fazla değer vermeye başladığım gruplardan biri. Enchant'tan Ted Leonard'ın bu grupta olması da beni açıkçası etkiledi. Çünkü grup, Enchant'tan daha fazla enstrüman müziği barındıran bir grup. Enstrümantel yerlerde oldukça fusion etkisini müzik yapısında hissedebileceğiniz bir grup. Daha agresifler. Böyle bir albüme Ted Leonard'ın sesini de oturttuğunuz zaman zaten ortaya bambaşka bir şey çıkıyor. Burada tabii Michael Harris'in virtüozite yapısı müziğin tabanını oluşturuyor. Ayrıca sweapleri ile de müzikal açıdan oldukça zenginlik katan bir anlayışı var.

Grup klasik bir progressive metal grubu ekseninde gibi görünse de içinde çok farklı enstrümantel farklılıklar yaşatabilen bir grup. Grup elemanlarının birbirleri arasındaki uyum mükemmel diyebilirim. Michael Harris'in kendini gösterdiği solo albüm tadında fusionvari yerler oldukça yoğunlukta. Enstrümantel bölümlerde yer yer Derek Blakley'nin slapleri ayrı bir agresiflik katmış. Soundun bas tarafından oldukça desteklendiğini görebiliyoruz bunun yanında akustiklerin de o aradaki müzikal geçişleri mükemmel bir şekilde kontrol ettiğini hissedebiliyorsunuz. Bol bol klavye, gitar atışmaları görebileceğiniz bir albüm. Progressive metal tarafı ne kadar güçlü bir albüm olsa da bir yandan hiçbir zaman prog rock kalıplarını bırakmak istemeyen bir grup görüntüsünde. Bunu gerek akustik arpejlerde gerekse de enstrümantel yerlerde ritm yapısı ile gösteriyor. (Özellikle Balance of One parçasında hissedebiliyorsun o ritm yapısını.)


Açılış parçası olan Premonition ile albüm adeta ben enstrüman açısından çok güçlü bir albümüm diye bağırıyor. Ama içindeki o küçük nüansları kaçırmamak gerek. Duygusal geçişleri ve aradaki akustiklerle birlikte giden karanlık klavye geçişlerini. Arka arkaya dinlediğim zaman bazen Beyond Twilight bile hissetmiyor değilim. Çok ilginç tarafları var gerçekten grubun. Bazen size mutlu bir görüntü çizerken bir yandan da o kaotik havasını hiç bir zaman bırakmıyor. Grup, Mr Qwinkle's Therapy parçası ile birlikte albümün içindeki o enstrümantel fusionvari yapıyı doruğa ulaştırıyor adeta. Accidently on Purpose parçasının habercisi niteliğinde. Belli bir açıdan albümün patlama noktası diyebiliriz. Özellikle bu parçada 70'lerin prog rock teknik yapıları ile virtüoziteyi çok iyi oturttuklarını düşünüyorum. God Of Oblique parçası ile birlikte aslında Ted Leoanard'ın ne kadar agresif bir vokal olabileceğini de görüyoruz. Agresif ve karamsar bir tekniğin olduğunu söyleyebilirim bu parçada. Silent Shore ise folkvari akustik pasajlarıyla albümün belli bir dinlenme merkezi gibi. Bu parçada oldukça enstrüman açısından zenginlik bulabilirsiniz. Albümün son parçası olan A Mind Beyond ise albümün ne kadar kendi içinde bir kalıp oturttuğunun göstergesi aslında. Albümün başında zaman zaman hissedilen o karanlık hava burada daha da su üstüne çıkarılmış. Buradaki fark jazzvari gitar gidişleri ile sentezlenmiş olması. Sanki eksik bir nokta var da onu tamamlamışlar gibi.

Ted Leonard'a gelecek olursak. Enchant'ta yaptığı vokalden daha renkli bir sesi ve duygusu olduğu kanaatine vardım. Bunu biraz da müzikteki değişimler yol açmış. Farklı melodilerin teknikalite ile birlikte yoğun olarak kullanılması doğal olarak vokalde de bir etki yaratmış ve Ted Leonard'ın bunu çok rahat bir şekilde kaldırabildiğini düşünüyorum. Nerede söylerse söylesin sesindeki duygusallık hiçbir zaman kaybolmuyor. Bu kadar tekniğin olduğu bir müziğin içinde bile duygusunu çok rahat bir şekilde aktarabiliyor.

Davulun riff geçişlerindeki etkinliğini göz ardı etmemek gerek. Bunu sadece davullarla oluşturmuyolar tabii ki gerektiğinde jazz geçişlerle de sağlıyorlar. Ama davulların tomlardaki geçişleri çok güçlü. Rob Stankiewicz müzikteki teknik devamlılığı sağlaması açısından çok önemli bir etki yaratmış.

Songs / Tracks Listing

1. Premonition (2:12)
2. Sacred Treasure (7:07)
3. A Legend's Avalon (5:48)
4. Balance of One (6:18)
5. Mr Qwinkle's Therapy (5:32)
6. Transmigration of Souls (6:41)
7. God Of Oblique (5:10)
8. Silent Shore (3:40)
9. Accidently on Purpose (4:53)
10. A Mind Beyond (7:38)

Line-up / Musicians

- Derek Blakley / bass
- Michael Harris / guitar,keyboards,vocals
- Ted Leonard / vocals
- Rob Stankiewicz / drums
- Bobby Williamson / keyboards

Albümü buradan satın alabilirsiniz.

Albümü buradan dinleyebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Mükemmel bir grup ve mükemmel bir albüm daha... Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...