29 Ekim 2010 Cuma

Amaseffer - Slaves For Life (2008)

Bu yazımda İsrailli bir grup olan Amaseffer'den bahsedeceğim, çok dolu ve her yönüyle çok derin bir albüm olan Slaves for Life albümünden. Albüm her anında size bir hikayenin içinde olduğunuzu hissettiriyor. O kadar akıcı bir sentez var ki albüm sizi alıp götürüyor. Orphaned Land'den Kobi Farhi o gene ağıt yakarcasına vokalleri albümü mükemmel bir atmosfer içine sokmuş. Agresif rifflerin bu kadar naif doğu melodileriyle birleşimini sağlamak o kadar kolay değil. Senfonik öğeleri müziğin içine o kadar güzel yedirmişler ki insanı esas içine alan o doğu ezgili flütlerin o atmosferle birleşimi olmuş.

Sorrow ile başlayan hikaye albüme adını veren Slaves for Life ile kendini daha fazla belli etmeye başlıyor. Bu kadar doğu tabanlı bir müziğin içine batı etkisinde senfoniler koymaktan çekinmemeleri beni etkiledi. Vokallerde bulunan Mats Leven zaten bunu hissettiren etkenlerin başında geliyor. Gırtlaktan yaptığı, biraz kirli olan vokaller bu dolu soundun içine mükemmel yerleştirilmiş. Müziğin gidişatında oldukça Orphaned Land The Never Ending albümünü hissedebilirsiniz. Özellikle süreklilik arzeden ve yavaş yavaş patlayan sololarda oldukça benzerlik var. Birth of Deliverence parçasından sonra bu yapıyı oturtmaya başlıyorlar albüme. Midian'da artık doğu ezgilerinin daha derinlerine inmeye başlıyorsunuz ve gerçekten bir ağıt havasında. Bu bölümlerde oldukça farklı enstrüman kullanmışlar, Hint müziği bile duyabiliyorsunuz bu yüzden. Tek bir noktaya bağlı kalmadan farklı unsurları bir arada kullanmışlar. Bir de bunun üzerine Mats Leven'ın vokalleri gelince tam oturmuş bir sentez ortaya çıkmış. Bunun dışında teknikalete de gerçekten üst seviyelerde.(Özellikle Ten Plagues'ta senfonik yapıyla birlikte zirveye çıkıyor.) Wooden Staff'ta gitar solosu ve enstrüman hakimiyeti açısından kendini gösteren bir parça olmuş.


Akustik partisyonlar, çoğunlukla müziğin içine hüznü yerleştirmiş. Hikayenin müzik eşliğinde bağlantılı olarak devam etmesinde büyük katkısı var. Bu noktada mükemmel bir progressive yapıdan söz edebiliriz. Melodiler o kadar yerli yerinde kullanılmış ki belki de kendi başına fazla bir anlam ifade etmeyen melodiler çok güçlü hale gelmiş. Yer yer bir melodi yakalıyorlar ve o melodi ruhunun derinliklerine işleyinceye kadar devam ettiriyorlar. Bunun gerçekten başka bir tarifi yok. Midian albümün bu açıdan belki de en güçlü parçası. Zipporah'ta ise Maya Avraham'ın mükemmel sesini duyuyoruz. Bu parça Midian'ın doğu ezgilerinin daha derin işlendiği bir parça gibi. Mats Leven, Kobi Farhi ve Maya Avraham düeti gibi olmuş. Bu parçadaki gizli bir şekilde konulmuş pianolar ve akustikler insanı derinden etkiliyor. Hikaye ile paralel giden dış sesleri gerçekçi olması açısından bol bol kullanmışlar. Sert rifflerin varlığına rağmen, albüm aslında oldukça yumuşak hatları olan bir albüm. Akustikler ve pianolar etkili bir biçimde kullanılıyor. Albümün genelindeki akustik tonlarına ve bu kadar atmosfer odaklı kullanılışına hayran kaldım.

Bunu vokalde bir problem gördüğümden dolayı söylemiyorum ama Vanden Plas'tan Andy Kuntz denilince gerçekten heyecanlanıyorum. Andy'nin son anda olmadığını duyunca acaba olsaydı nasıl olurdu sorusunu bana sordurdu. Mükemmel olacağı kesin ama gene de ben Mats Leven'dan baya memnun kaldım. Sound olarak zaten oldukça Vanden Plas hissedebiliyorsunuz. Müzik yapısı açısından da benzerlikler taşıyor zaten. Onların daha orta çağ avrupası folk etkileri burada doğu ezgili bir müzikte vücut bulmuş gibi. Oranlar açısından fark var tabii. Vanden Plas her zaman daha metaldir.

Bu albümü özetleyebilmek mümkün değil ama kısaca güçlü rifflerin, güçlü melodiler ve mükemmel piano ve akusik partisyonlarla birleştiği aynı zamanda da progressive'in derinliklerine inen bir albüm olarak tanımlayabilirim.

Songs / Tracks Listing

01. Sorrow (2:41)
02. Slaves For Life (8:28)
03. Birth Of Deliverance (11:11)
04. Midian (11:48)
05. Zipporah (6:10)
06. Burning Bush (6:31)
07. The Wooden Staff (9:13)
08. Return To Egypt (3:26)
09. Ten Plagues (11:29)
10. Land Of The Dead (6:54)

Line-up / Musicians

- Erez Yohanan / drums, percussion
- Yuval Kramer / guitar
- Hanan Avramovich / guitar

Also appearing:

Mats Leven / all lead and backing vocals
Kobi Farhi / all oriental vocals (courtesy of Century Media Records)
Angela Gossow / growl vocals on Midian (courtesy of Savage Messiah Records)
Yotam Avni / growl vocals on Midian
Maya Avraham / female vocals on Zipporah (courtesy of Helicon Records)
Amir Gvirtzman / flutes
Yatziv Caspi / tablas on Slaves For Life and Midian
Yair Yona / bass guitar on Zipporah and The Burning Bush
Choir on Land of the Dead / Kobi Farhi, Iftach Levi, Shiran Shahar, Yochai Davidof, Adva Kramer, Hanan Avramovich, Erez Yohanan, Yuval Kramer, Ma'ayan Gabay and Yotam Avni

Albümü buradan satın alabilirsiniz.

Albümü buradan dinleyebilirsiniz.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...