1 Kasım 2010 Pazartesi

Mindflow - Mind Over Body (2006)


Brezilya'dan sağlam gruplar çıktığını biliyoruz. Khallice, İmago Mortis gibi sağlam Progressive gruplar dinlemiştim Brezilya'dan çıkan. Ama Mindflow'un yeri bu albümden sonra benim için ayrı oldu. Genel olarak yapabileceğim yakıştırma Pain of Salvation'ın vokal şekilleriyle Dream Theater'ın müziğinin harmanlanmış hali gibi. Ama bundan daha fazlası var grupta. (Senfonik düzenlemeler, yer yer etnik öğeler, çoklu vokaller, duygusal keman kullanımları) Vanden Plas'ı nasıl artık Dream Theater'ın gölgesinde göremiyorsam bu grubu da göremiyorum hele Mind Over Body gibi bir albümü dinledikten sonra. Grubu, ilk albümleri olan Just The Two of US Me and Them albümüyle tanıdım ve zaten bu albümle grubun kaliteli bir grup olduğunu anlamıştım. 2006 çıkışlı bu ikinci albümünü dinledikten sonra gruba olan ilgim daha da arttı.

Bu albümde kendilerini ilk albüme göre daha fazla geliştirdikleri kesin. Aynı gidişat var müzikte ama daha progressive hali. O ilk albümdeki birbirine bağlı kısa soluklu, arada yükselen parçalar yerini daha uzun soluklu, kendini teknik açıdan daha ön plana çıkartan parçalara bırakmış. Bazen albüm öyle bir hal alıyor ki hiç beklemeyeceğiniz melodi şekilleri karşınıza çıkıyor, A Gift to You parçasındaki gibi. Müziğin temelinde Dream Theater yatıyor ama Benilo Herbert'in buradaki vokal tarzı ve bazı yerlerde ki akustik, piano düzenlemeleri müziği bambaşka yerlere götürüyor. Benilo'nun yüksek perdelere çıkan bir sesi olduğunu söyleyemeliyim, albümün bazı yerlerinde bunu açıkça gösteriyor. Çok farklı vokal yapıları göreceğiniz kesin. Müziğin içinde ki küçük geçişler biraz olsun daha yöresel şeyleri size hissettiriyor. Aslında albüm klasik bir progressive metal yapı içinde başlıyor. Fakat daha sonra ki bölümlerde grubun çok derin ve ince işler çıkarabileceğini görüyoruz. Başlarda etkisini gösteren elektronik soundların agresif rifflerle olan sentezi de albümün güçlü olduğunu bir anlamda gösteriyor.


Bazı gruplarda şöyle bir müzik gidişatı var. Mesela Macar grup Stonehenge'den örnek verecek olursak. Albümlerindeki ilk parçada uzun soluklu enstrüman ve vokal tekniklerinden sonra parçanın bir yeri mutlaka etkili bir melodi ile kopuş yaşıyor. Bu Mindflow'da da var. Daha ilk parçada (Crossing Enemy's Line) ne kadar duygusal ve derin bir grup olduklarını gösteriyorlar. İlk iki parçadan sonra albüm daha alternative soundların hakim olduğu bir hale dönüşüyor ve Wolverine'ın Still albümündeki tablo önümüze çıkıyor. Bu açıdan çok vurucu bir albüm olduğunu söylemeliyim. Bunun üstüne gelen Gildenlöwvari vokaller de cabası. Bu açıdan bakıldığında çoklu vokal tekniğinin yoğun olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu albümü daha değerli kılan tarafın kesinlikle vokal teknikleri ve verdiği duygular olduğunu düşünüyorum. Bazı parçalarda kullanılan kemanın da vokallerle birlikte melodi oluşumlarında oldukça etkili kullanıldığını kanaatindeyim. Bu da albümü bambaşka bir noktaya getiriyor. Özellikle son parça olan Hide and Seek'de grubun o kaotik, karanlık tarafını ortaya çıkartıyor. Hellbitat ve Follow Your İnstinct gibi parçalarda da grubun teknik açıdan üst seviyelerde olduğunu unutmamak gerek.

Sound açısından oldukça güçlü bir albüm. İçinde Quidamvari alternative soundlar barındırmasına rağmen hiç bir zaman aslında grubun temelinde bulunan o sert soundu bırakmıyorlar. Soundlardaki kullanımlar grubun daha da progressive bir yapı içine bürünmesinde büyük rol oynamış. Yer yer konulan, müziğin altında dolaşan o ses öbeği akustik kısımlarda daha etkili bir atmosfer oluşturmasına sebep olmuş.

Her prog severin dinlemesi gereken bir albüm.

Songs / Tracks Listing

1. Crossing Enemy's Line (12:16)
2. Upload Spirit (7:97)
3. A Thousand Miles From You (3:49)
4. Just Water,You Navigate (5:23)
5. Chair Designer (10:43)
6. A Gift to You (2:47)
7. Hellbitat (12:00)
8. Follow Your Instinct (15:50)
9. Hide and Seek (9:51)

Line-up / Musicians

- Benilo Herbert / lead vocals
- Rodrigo Hidalgo / guitars, backing vocals
- Rafael Pensado / drums, backing vocals
- Ricardo Winandy / bass
- Miguel Spada / keyboards, backing vocals

Guest musician:
- Andreia Salinas / violin (6, 7 & 9)

Albümü buradan satın alabilirsiniz.

Albümü buradan dinleyebilirsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...